Ordförande har ordet:

Hej alla medlemmar i VdGF, och god fortsättning på det nya året!

Hoppas ni såg förhandsinformationen som mejlades ut 30:e november, om vår satsning på en rejäl spelhelg i Västerås nu i maj, kristi himmelfärdshelgen. NU är det dags att anmäla sig!

Inramningen för våra Rudbeckianska Gambadagar beskrivs nedan, och fler detaljer kommer att fyllas på vartefter planeringen fortgår. En del detaljer kommer att lösas först när vi ser vilka anmälningar kommer in. Därför hoppas vi att ni bestämmer er snart och skickar in anmälan, även om sista datum för att anmäla sig blir i april (exakt datum skickas ut senare).

Med speldagarna är vi med och firar att det i år är exakt 400 år sedan Sveriges första gymnasieskola grundades av Johannes Rudbeckius i Västerås, nämligen Rudbeckianska Gymnasiet (öppnas i ny flik). Detta firas med en mängd olika kulturella evenemang i Västerås, och då är vi i VdGF med! Det finns bevis på att det i de  Rudbeckianska lokalerna spelades gambor på 1600-talet, och vi får nu vara med och uppleva detta på vårt sätt. Du hittar texter att läsa om bakgrundshistoriken m m här på vår hemsida, under ”Konsert/Kurser”.

VdGF-medlemmen Lars Erikols i Västerås har varit mycket aktiv i att bl a ordna fina lokaler åt oss i Rudbeckianska. Under fyra dagar — 18-21 maj — förfogar vi över ett fint musikrum, fyra klassrum, och den vackra, historiska aulan. Lars har även säkrat parkeringsplatser åt oss alldeles intill. För prisvärd övernattning har han varit i kontakt med ett fint beläget vandrarhem vid Mälaren, 3-4 km från skolan (vi ordnar väl samåkning). Lövudden Strand tfn 021-185230.  Där finns det små enkelrum (med toa) för 250 kr per natt, och stora 2/3/4-bäddsrum (med toa) för 280 kr/natt. Frukost ordnar man själv. Vill man betala lite mer och ha gångavstånd finns det gott om hotell runt stadskärnan. Boka i mycket god tid! Det är någon fotbollsturnering i staden just “vår” helg så allt kan bli fullbokat! 

Vi har som huvudlärare lyckats engagera tysken (bosatt i London) Peter Wendland från Rose Consort of Viols (öppnas i ny flik), som skulle ha varit med oss under fyra dagar i januari 2022 innan allt fick ställas in. Blir vi många deltagare så hoppas vi kunna även engagera en till två inhemska lärare. Dessutom har Lars och VdGF tillsammans med domkyrkoorganisten arrangerat en solokonsert med Peter Wendland, Touch me lightly – musik att njuta av – läs mer HÄR. Han spelar på sitt 1600-tals instrument i Västerås Domkyrka, på lördagskvällen 20:e maj. Vi hoppas att konserten kan locka många som inte tidigare hört en gamba.

Upplägg för våra Rudbeckianska Gambadagar kommer att inkludera flera spelpass (3-4 per dag — detaljplanering blir tillgänglig vartefter). Man kommer att få spela i olika grupperingar, men även att ha möjlighet att spela med en viss grupp i flera omgångar. Under perioder då inga fasta spelpass är inbokade (t ex senare på kvällarna) kommer det att finnas möjlighet till fri gruppering för samspel och samkväm. Vi planerar också ett studiebesök i Stiftsbiblioteket som är inhyst under jord i Västerås Stadsbibliotek. Där finns massor med noter, handskrifter och böcker ända från 1500-talet och kanske från ännu äldre tider. Det blir minst ett spelpass där icke-gambister bjuds in att sammusicera med oss, genom att sjunga eller spela andra äldre instrument (såsom luta, cembalo/orgel och blockflöjt) tillsammans med våra gambor. Vi kommer även att arrangera något pass där utomstående kan komma och provspela en gamba, vilket vi då bjuder på. 

Notmaterial kommer att finnas till låns på plats, och kan i viss mån skickas ut digitalt i förväg. Det blir naturligtvis fokus på 1600-talet (och tidigare) i notvalet, som kommer att förberedas i samarbete med Peter Wendland.

För medlemspriser, se rutan nedan. Vi påminner om att du som medlem kan skriva till styrelsen angående resebidragsmöjligheter – sista ansökningsdag är 17 mars. Känner ni till icke-medlemmar som skulle vilja delta? De kan helt enkelt lägga till 200 kr (medlemskapsavgiften för ett år — de får välja om de vill bli medlemmar eller inte) och därmed betala 1 000 kr för fyra dagar. Icke-medlemmar som önskar deltaga enstaka dagar eller pass kan betala 320 kr per dag, 170 kr för en halvdag, eller 90 kr för ett pass.

För att anmäla dig till våra Rudbeckianska Gambadagar 18-21 maj, gör du så här:

Betala in till föreningens Plusgiro-­konto 623 90 77-8 deltagarpriset 800 kr för alla fyra dagarna, eller 250 kr per dag för kortare närvaro. Dela upp betalningen på ett par omgångar om du vill, men skriv tydligt vad inbetalningen avser. Om du har möjlighet rekommenderas att samtidigt betala din medlemsavgift på 200 kr för 2023. Skriv på inbetalningen exakt vad ni betalar för. (För utomstående/icke-medlemmar gäller de priser som anges ovan.)

Fyll i detta formulär med uppgifter om när ni vill delta och med vilka instrument m m.

Boka din resa och dina övernattningar i god tid (se förslag ovan).

Skriv till styrelsen(a)vdgf.se om ni vill ha tips/hjälp gällande resa, samåkning eller andra praktiska frågor, eller om ni har önskemål gällande detaljplaneringen.

Styrelsen önskar er alla mycket spel- och lyssnarglädje, och hoppas få träffa många av er i maj!

Hälsningar Jeanette