Gambajul och Nyår

Gamba-bladet – medlemsblad för alla i VdGF

Hej Kära VdGF medlemmar
Innehåll i detta Gambablad:


Fortsatt Gambaliv i Tunga Tider

Så här års brukar det vara mitt nöje att önska alla en riktigt god jul. Och ett nöje är det även denna gång, fast julen blir så annorlunda. Det blir en tid för reflektion och lugn. 

Detta blir ett kort Gambablad med små uppdateringar och stora välönskningar inför julhelgen!
Ordförande Jeanette Clayton


Speldagarna i januari får vi naturligtvis skjuta på, men …

Det var glädjande att se hur många det var som snabbt anmälde intresse för dessa dagar! Tydligen står många där redo vid startlinjen och väntar på skottet. Men som nog alla har förstått finns det nu ingen möjlighet att samlas så snart för en spelhelg. Naturligtvis återupptar vi dessa planer så snart det blir genomförbart. MEN …

Är det någon som känner till Jamulus? Ni kanske såg på föreningens Facebooksida att vår medlem Anders Jangö skrev där om sina försök att få till något med Jamulus, och vi vill både heja på och tacka Anders för sitt enorma driv och sin utforskarenergi i detta!  Hans rader verkar inte längre vara synliga nu på Facebooksidan, men här kommer en kort förklaring.

Jamulus är ett program som utvecklats för att man ska kunna sammusicera med vänner online. Det verkar finnas fina möjligheter här. Programmet kan man ladda ned och installera gratis, men man kan behöva lite mer utrustning såsom mikrofon, hörlurar  och nätverkskabel till datorn. Låter gammaldags med nätverkskabel, men genom det får man ned eftersläpningen till bara några millisekunder, och då kan man nog spela tillsammans online! Det sägs vara ungefär lika mycket eftersläpning som om man satt sju meter ifrån varandra, vilket kan vara helt acceptabelt. Är du lite tekniskt kunnig kan du undersöka detta själv, eller också kan du mejla till  ordforande(snabelA)vdgf.se  och be om hjälp, så kan nog Anders och/eller kassören Christopher hjälpa till. 

Kassören Christopher, ordföranden Jeanette och Anders själv håller nu på att sätta upp och undersöka denna möjlighet till samspel online, och vi tror att detta kan bli ett klart-bättre-än-ingenting alternativ för oss alla som längtar SÅ efter att få spela med våra vänner! Behovet är ju desto större nu när så många andra aktiviteter vi brukar ha för oss är uteslutna. Vi håller tummarna! Och får vi det hela att fungera hyfsat så hör vi av oss snart igen och bjuder in några första pionjärer att testa med oss. Kanske kan några av oss samspela lite redan 7-10 januari, dagarna som planerades för spel i Göteborg och Stockholm …? Förresten är Anders Jangö samma person som skrev den underhållande och informationsrika artikeln i förra Gambabladet om monteringen av mekaniska stämskruvar. Och här delar han även med sig av den information han satt ihop för den som vill jobba med installering av Jamulus, HÄR för Windows och HÄR för Mac-OS. Tack Anders för att du har blivit medlem i föreningen!


Mer om mekaniska skruvar

Här hemma har vi kommit igång med monteringen av mekaniska stämskruvar på några av våra gambor. Vi känner flera som har prövat och starkt rekommenderar det, så vi tyckte det var dags att testa. 

Vi skyller på för mycket annat att göra för att göra ingreppet själva, men nog är det också så att vi inte är lika vågade som Anders, som skrev om det i förra Gambabladet! Skruvarna vi använder är måttbeställda från en man i USA, som tillverkar dem i trä. Kontakter med honom har skett via medlemmen Allan Fagerlund, som har lyckats hitta bästa kommunikationskanalen med tillverkaren — inte helt lätt, vad vi förstår! Utseendet tycker vi är fullt acceptabelt, stilrent och lagom gambamässigt.

För montering av dessa skruvar tar vi instrumenten till Philippe Dormond, våran härliga luthier i Stockholms Vasastan. Philippe gör väldigt fint hantverk, och är alltid mycket trevlig och underhållande att träffa. Coronatider har faktiskt för honom inneburit mer arbete än vanligt. Tydligen är vi flera som gärna vill ha lite instrumentvård, eller t o m nya instrument, när vi nu tillbringar mera tid hemma. Men, tur för oss, Philippe har en mycket fin och noggrann assistent som hinner montera skruvarna åt oss. Tack Sandra för ditt finkänsliga arbete!

Vi kan berätta också att Philippe är nu klar med bygget av ett riktigt fint instrument, en 7-strängad bas. Christopher hade förmånen att spela lite på den nyligen innan ytterligare några förbättringar gjordes, och hans ögon lyser när han pratar om det! Instrumentet var inget beställningsverk, utom Philippe har nöjt sig själv med att bygga som han ville. Resultatet tror vi blir superbra, ett instrument att avundas någon för. Vi undrar vem köparen blir … 

I ett kommande nummer av Gambabladet hoppas vi ha lite fokus på gambabyggare/reparatörer i Sverige. Vi hoppas de själva kan berätta lite om sig själva och sin verksamhet. Känner du en sådan? Var snäll och tipsa hen om att kontakta föreningens ordförande för att vara med i vårt fokusnummer, tack.


Lite om strängar

av kassören Christopher 

De senaste 20 åren har jag mest skickat utomlands för att köpa gambasträngar – till Tyskland, Polen, Storbritannien och USA.  Nu till min glädje har jag fått veta att Fiolaffären i Stockholm (nås HÄR) brukar ha Pirastrosträngar till de vanligaste gambastorleker på hyllan.  Beställer man i webben så kan man oftast få hem strängarna inom 2-3 dagar.

Det går att diskutera om Pirastros strängar är egentligen de bästa, och jag tänker inte ta ställning till frågan vidare än att påpeka att alla mina försök att konsekvent använda strängar från andra tillverkare har lett till frustrationer baserade på opålitliga leveranskällor.

Elgamba anlänt

Sommaren 2005, när jag småpratade med nya vänner i Toronto under an paus från en trevlig kvälls konsortspel, fick jag höra att det fanns en elgamba — Ruby Gamba – i världen.  Sådant bör man absolut ha, tyckte jag, men det dröjde några år till januari 2009 innan jag kontaktade Jan Goorissen genom webbsidan http://www.ruby-gamba.com/ och ställde lite försiktiga frågor om priser och leveranstider.  Det vänliga svaret jag fick visade dock att prislappen var lite skrämmande, så det fick dröja några år till innan jag skickade iväg min beställning i maj 2017. 

Sedan började det hända grejer — jag fick instruktioner om precis vilken förstärkare jag skulle behöva, och beställde hem en sådan.  Men sedan … blev det riktigt tyst. 

Jag förstod senare att Jan hade råkat ut för sjukdom, men det enda jag visste vid den tiden var att alla mina mejl blev obesvarade, och det började kännas som att det inte skulle bli någon elgamba.  Till slut, för ungefär ett år sedan, ringde jag för att fråga hur det stod till, och fick höra att läget trots allt inte var hopplöst.  I somras blev det lite mer kontakt, och i höstas riktigt konkreta informationsutbyten.  Och till slut — kors i taket! — den 18:e november anlände elgamban till porten!

Nu gäller att lära känna instrumentet.  Det är ganska olikt en vanlig basgamba, minst sagt.  Att spela det ståendes känns väldigt annorlunda till att börja med, och sedan är jag ovan vid stålsträngar.

Profilen på stallet liknar inte den på min akustiska 7-strängade bas, så det är rätt så lätt att oavsiktligt sätta i gång en sträng — och det har intressanta konsekvenser när bassträngarna har en resonanstid på 20 sekunder eller mer.  Men det är coolt och fascinerande.

Finns det medlemmar i föreningen som har anledning att utforska lite utanför det vanliga i gambavärlden (you know who you are …) är jag alldeles öppen för att låna ut instrumentet ett tag.  Hör av er …


God Jul och Gott Nytt År

Aldrig förr har vi haft så stort behov av en god jul och ett gott nytt år! Det är mycket i detta år 2020 som begränsar våra möjligheter till att gotta oss på alla de sätt vi är vana vid så här års. Därför kommer denna lilla extra hälsningen, ett önskan att alla VdGF- medlemmar ska uppleva en ny sorts ”god” denna jul. Må det goda blomstra i varje minut av små njutningar. Njut av lugnet, bristen på julhets. Njut av reflektionstiden, då man kan lyfta fram allt som är mest värdefullt i livet. Njut av varje musikton ni hör eller spelar, av varje promenadsteg ni tar ute i friska luften, av varje kontakt ni har med andra, vare sig det sker hemma, online, i telefon, eller genom julkort som kommer med posten. 

Klicka här för en liten bildhälsning — en av våra många vackra hibiscusblommor som prytt vårt hem under året. Senaste blomman (nedan) kom fram på årets kortaste dag, 21:a december! 

Med bästa julhälsningar från styrelsen genom ordförande Jeanette