Medlemsavgift, och Spela Med Oss på Jamulus!

Gamba-bladet – medlemsblad för alla i VdGF

Hej Kära VdGF-medlemmar
Innehåll i detta Gambablad


Nyårshälsning

Hej Kära Medlemmar i Viola da Gamba-Föreningen!

Jag vill börja med att önska alla en riktigt god fortsättning på det nya året! Vi har nog skäl att hoppas på mer gambaspel för oss i 2021 än det blev i 2020. Ett sätt att göra kan ni läsa mer om nedan. Ett annat sätt, att vänta på pandemins slut, kan nog också fungera så småningom.

Detta blir ett kortfattat blad med två huvudinslag: om årets medlemsavgift, och om det roliga med att spela på Jamulus! Jamulusinslagen inkluderar lite kom-igång hjälp från Christopher, och lite extra uppmuntran från Mary i Hälsingborg!


Dags för årets medlemsavgift

Det är fint att se att några medlemmar redan har betalat in för året 2021, innan vi ens har skickat ut och bett om det! Vilken suverän organisationsförmåga några har!
Resten av oss kan låta oss bli påminda av detta blad. Enligt beslut vid förra årsmötet har vi för  året 2021 samma medlemsavgift som förra året: 200 kr. Summan betalas in direkt till föreningens Plusgirokonto: 6239077-8.
I samband med inbetalningen, skriv gärna i meddelandefältet ifall något är förändrat i dina uppgifter, t ex adress, e-mailadress, mobilnummer, eller uppgiften om vilka gambor du spelar och på vilken ungefärlig nivå: professionell eller som amatör nybörjare/mellan/avancerad. Dessa uppgifter kommer att tas med i medlems-matrikeln, som delas enbart med föreningens medlemmar. Du kan givetvis också be oss ta bort eller utelämna uppgifter som du inte vill visa.

JAMULUS – SPELOASEN I CORONAÖKNEN

Vi skrev lite om Jamulus i förra bladet (som man fortfarande kan läsa på hemsidan ifall man har svårt att hitta det). NU har vi testat, och det är dags att bjuda in alla!  Det är inte mycket som behövs, och det är inte svårt att komma igång! I förra bladet togs med två dokument, noggrant framtagna av Anders Jangö, med enkla, steg-för-steg anvisningar om hur installera Jamulusklienten på datorn, för att kunna spela ihop med andra i realtid. Dessa två dokument kan du lätt hitta på vår hemsida vdgf.se under fliken Föreningen

Nu är vi några små grupper som har testat och samspelat på Jamulus, och vi vill starkt uppmuntra er alla att hoppa på!  Föreningens sekreterare Brigitte, som många av er känner, hälsar att ”Jamulus är superbra – en ljusglimt, en glugg i den täta coronaisolerande dimman”!

Här skriver vi inte i detalj om hur man kan leka, ratta och justera när man sedan sitter där och hör varandra. Man kan t ex ställa in för hur högt/lågt man själv sänder ut ljud, hur högt/lågt man själv hör varje individuella deltagare, hur mycket till höger/vänster man vill höra att de olika deltagarnas ljud kommer ifrån m m. Allt detta är nog lättast gjort genom att testa själv, att ratta på när man ser allt framför sig på klientskärmen. Men givetvis får ni kontakta oss som har erfarenhet för att ställa frågor. Skriv t ex till ordforande(a)vdgf.se, eller fyll i kontaktformuläret på hemsidan. 


Jamulus Hjälpreda från Christer

Ett stort tack till föreningens medlem Anders Jangö som har utforskat möjligheter att spela tillsammans på distans med programvaran Jamulus, och har dokumenterat sin slutsatsar på ett exemplariskt sätt i artiklar som finns i förra Gambabladet och numera även på föreningens webbsida.

För att underlätta vidare forskning och experiment har föreningen nu skapat tre stycken Jamulus-servrar, som var och en kan koppla upp sig till.  De syns i listan hos https://explorer.jamulus.io om man väljer Genre Classical/Folk/ Choir där det står Select server … :

Servrarna heter alltså VdGF01aVdGF01bVdGF01c.  Samtliga ligger på IP-adress 213.164.204.135 och de har portnumren 22125, 22126, 22127.

De syns även i Jamulus-klienten när man ska koppla upp sig till en server.  Återigen väljer man Genre Classical/Folk/Choiri rutan bredvid List och det underlättar om man skriver VdGF i rutan bredvid Filter :

Man dubbelklickar på namnet på den server man vill använda.  Eller så kan man skriva IP-adress och portnummer, separerade av ett kolontecken, direkt i fältet Server Address.

Om det finns andra användare redan uppkopplade, visas deras namn såväl i Jamulus-klienten som i Jamulus-explorern.  Är det folk man känner (eller för den delen även inte!) kan man kliva in ändå och hälsa på.  Det finns alltså inget bokningssystem, och inte heller något sätt att stänga ut eller slänga ut andra användare.  Än så länge verkar det vara oproblematiskt: om det blir problem framöver kan vi fundera på hur vi gör, allt eftersom.  Vi kan till exempel gömma våra servrar för allmänheten – men just nu känner vi för att ha allting så enkelt som möjligt.

Hela setup är experimentellt, och kan ändras med kort varsel.  Men vi vill gärna pröva om det här kan vara till nytta för föreningen, så vi tänker behåller det som det är tills vi fått tillräckligt med feedback för att ta något annat beslut.

Så passa på!  Fixa någon timmes konsortspel med kompisar i landets andra ände, eller till och med helt utomlands.  Låt oss veta hur det går – t.ex. huruvida maskinen klarar belastningen av tre samtidiga servrar; om vi behöver stöd för fler än 10 samtidiga användare per server; om vi behöver sätta upp ännu fler servrar; om det blir jobbigt med oväntad besök från nyfikna surfare, o.s.v.

Lycka till och ha det så coolt!


Gambaliv med Jamulus i Helsingborg
av Mary Rudner

Så skönt i dessa tider att ha en partner som också spelar tidig musik! Det är faktiskt så att Staffan och jag har spelat mer tillsammans under pandemin än annars. Men samspel med andra har naturligtvis varit lidande under Corona-virusets andra våg. Den nystartade gamba-consorten i Helsingborg har inte kunnat träffas fysiskt sedan i november 2020. Men sedan kom Jamulus. Jag blev kontaktad av en tidigmusik bekant med en förfrågan om samspel via Jamulus. Av en händelse kom denna förfrågan ungefär samtidigt som ett inslag om Jamulus i Gambabladet. Jag blev genast nyfiken. Hannah är från Nederländerna men bor för tillfället i Edinburgh. Från början känner jag henne som barockviolinist och vi har träffats ett par gånger på musikkurser i Nederländerna och Tjeckien. Det visar sig att hon har greppat gamban sedan ungefär ett år tillbaka och dessutom studerar för samma lärare som jag, Cassandra Luckhardt i Amsterdam. Vi är därmed både två vana vid att ta musiklektioner via digitala gränssnitt som skype och zoom. Dessutom har Hannah musicerat med andra i olika konstellationer via Jamulus i ca ett halvår bl a i en grupp med så många som 14 barockmusiker.

Det var lätt att komma igång med Jamulus enligt instruktionerna som följde med i föregående nummer av gambabladet. Jag måste erkänna att så fort Staffan fick reda på att jag var intresserad av att prova Jamulus så var det han som installerade mjukvaran på vår inte alltför unga PC. Sedan var det bara att ansluta med kabel till helt vanliga hörlurar. Det är möjligt att bättre utrustning skulle ge en bättre musikupplevelse men för mig räcker denna enkla uppställning. Redan från början var jag i kontakt med Jeanette Clayton angående möjligheten för vdgf att upprätta en Jamulus server. Servern är det virtuella rummet där man kan träffas och musicera tillsammans. Genom Hannah fick jag tillgång till en privat server där vi kunde träffas och musicera tillsammans. När Cassandra fick reda på våra planer så föreslog hon att vi skulle stödja varandra genom att spela basstämman till varandras lärostycken – i detta fall av Ortiz respektive Marais. Det visade sig vara ett utmärkt förslag där den mindre insatte kunde spela en enklare baslinje till stöd för den andra som spelade solostämman. På så sätt kunde det bli riktig gambamusik av det hela. Tidsfördröjning är så minimal att man nästan inte märker den. Nästa projekt var att koppla in Robert Hallberg för consortspel. Det blev Matthew Lockes Little Consort. Det var mycket roligt att Robert vid detta tillfälle informerade om de tre Jamulus-servrar som vdgf har etablerat och dessutom gjort fritt tillgängliga för musicerande bland föreningens medlemmar. Vilken tillgång i dessa tider! Redan på måndag träffs Hannah, Robert och jag för att återbesöka Matthew Locke och dessutom hälsa på hos Mr Primrose. Denna gång träffs vi i ett virtuellt musikrum på en av vdgf publika servrar.

Jag vill uppmuntra alla gambister att prova möjligheterna till samspel som Jamulus erbjuder och som vdgf stödjer genom att upprättar servrar. Det är inte samma upplevelser som att träffas fysiskt men under denna utdragna pandemi är det mycket bättre än alternativet, vilket är att inte träffas alls.


Gissa!

Nu till något man inte behöver Jamulus till. Jamulus till. Här hos ordföranden och kassören är vi ju lyckligt lottade, då vi är två som kan sammusicera face-to-face, eller till och med på samma pall! Jamulus använder vi givetvis också, för att berika vårt för närvarande begränsade musikliv med lite flerstämmigt spel. Men lite nytt måste man hitta på även som två i samma rum (eller på samma pall). Nu får ni gissa vad för något vi har för oss när bilden tas! Svara till ordforande(a)vdgf.se .

Varma och friska hälsningar till alla från styrelsen genom ordförande Jeanette.