I detta nummer: Årsmötet, spelhelger mm.

Gambabladet – medlemsblad för alla i VdGF


Hej Kära VdGF medlemmar

Innehåll i detta Gambablad: (tryck på de färgade rubrikerna för att komma direkt till aktuellt kapitel)

Sista Gambablad? Till f d medlemmar

Efter detta Gambablad rensas våra sändlistor. Alla som inte varit fullodlade på ett tag kommer därmed inte att få något mer mejl eller Gambablad av oss. Vi har kontaktat så många f d medlemmar som möjligt för att förvarna om detta. Man kan förstås när som helst återuppta sitt medlemskap att betala in årsavgiften 200kr till vårt Plusgirokonto 623 90 77-8.


Årsmötet 2020

26 mars skickades ut med mejl till alla medlemmar en förhandsnotis om att föreningens årsmöte kommer att hållas som enbart ONLINE möte16:e maj i år, med inbjudan att inom två veckor inkomma med förslag om punkter att hantera. Nu är det dags att kalla till årsmötet.


KALLELSE TILL ÅRSMÖTE

Föreningens samtliga medlemmar kallas härmed till årsmöte online
(uppkopplingsdetaljer nedan) KL 16:00 LÖRDAGEN DEN 16:e MAJ. Styrelsen vill uppmuntra så många som möjligt av er att samlas hemma-hos varandra för lite samspel i samband med mötet, åtminstone för alla som inte behöver självisolera. Men ALLA ÄR VÄLKOMNA på mötet vare sig ni är samlade i grupp eller är ensamma hemma.

PLATS: Använd denna länk till Zoom-mötet, och använd lösenord jaycee. Ett mejl kommer att skickas ut till samtliga medlemmar strax före mötet med påminnelse om dessa detaljer.

Får man problem med att komma in på mötet kan man ringa till någon
styrelsemedlem för hjälp, eller för att helt enkelt lyssna med per telefon. Ring då förslagsvis till Christopher på 0702 975737 eller till Jeanette på 0708 401944

Dagordning

  1. Val av ordförande och sekreterare för årsmötet
  2. Val av två justeringspersoner
  3. Fråga om årsmötets stadgeenliga utlysande
  4. Styrelsens årsberättelse
  5. Revisorernas årsberättelse
  6. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
  7. Fastställande av årsavgift
  8. Val av ordförande och övriga styrelseledamöter
  9. Val av revisor och revisorssuppleant
  10. Val av valberedning
  11. Ev övriga frågor
  12. Mötets avslutande

Underlag såsom årsberättelse, ekonomisk redovisning och revisionsberättelse skickas ut före och/eller under mötet

VÄLKOMNA ALLA, TILL ÅRSMÖTET OCH, OM MÖJLIGT, TILL GEMYTLIGT SPEL!


Fortsatta planer

till sommar/höst spelhelg preliminärt 14-16 augusti

(klicka gärna för en fin
YouTube inspelning) skickade nyligen ett
mejl till oss alla om förhoppningen att
kunna hålla en spelhelg liknande de två
senaste årens mycket högt uppskattade
helger med Hanna. Hon skrev:
Jag har fått lite frågor de senaste veckorna
om och när det kan bli en spelhelg hos mig i år. Och tanken är väl att det ska
bli! Datum är prelim satt den 14-16 augusti, och platsen skulle återigen vara på
vår gård
(dvs ”Gård 109″— Red).
Men i och med Covid 19 så kan jag i nuläget bara säga, att vi får se hur läget utvecklar sig…

Är ni intresserade och har tid då, så sätt gärna ett litet kryss i kalendern, och så får vi ta ett beslut lite längre fram om det går att genomföra spelhelgen då eller om vi ska skjuta upp det (till vinter/vår 2021?)

Vill ni jättegärna vara med men är upptagna just denna helg, säg gärna till!
Alltid bra att få en känsla för hur väl ett datum fungerar… och evtl ändra om
helgen skulle ligga väldigt dumt.
Mer info kring detaljer, ekonomi, upplägget kommer senare, men ni är alltid
varmt välkomna att skriva till mig och ställa frågor om ni undrar över något.
🙂


Tips i Coronatider

Mejl gick ut nyligen till alla om den enormt uppskattade gambaläraren Peter Wendland (mer om honom lägre ned), som vill nå ut till alla gambavänner med en fin möjlighet till att ta gambalektioner med honom genom Skype. Han undervisar antingen på engelska (han bor i London) eller på hans modersmål tyska. Välkomna att kontakta honom på Skype: mcid.19b2b67e58e562d1, per telefon 0044 7377378526 eller per mejl. Även Zoom kan användas efter överenskommelse. Peter är aktiv som lärare i olika kurser, t ex på Benslow Music, och han ibland driver egna kurser i Tyskland.

För tillfället ligger alla dessa förstås på Corona-is, men vi hoppas att de snart ska kunna återuppstå. Kanske finns det fler bland våra medlemmar som vill inbjuda till liknande möjligheter? Hör av er i så fall. Glöm inte att ni kan som medlem skicka mejl till alla andra medlemmar genom medlemmar(a)vdgf.se, och att ni kan annonsera gratis på vår hemsida.

Det finns även oerhört mycket fin musik som erbjuds online, mer än någonsin nu som uppmuntran under Coronatider. Mejla gärna till alla medlemmar när ni hittar godbitar, och vår webbmaster Robert kan då även lägga ut era tips på hemsidan.


Spelhelgen i januari i Stockholm

Gamba-året 2020 sparkades igång för flera medlemmar redan 3-5 januari, med vår spelhelg med temat ”Tidigt och Sent”. Fokus var på den äldsta gambamusiken (t ex Senfl, Isaac) och den nyaste (t ex Purcell, och även nyskriven musik). Det blev även väldigt mycket däremellan, som ni kan se från repertoarlistan nedan! Många gladdes åt den breda notsamlingen som ordförande Jeanette och kassör Christopher plockade med sig hemifrån.

Härligt var det också att se bland de många gamla vännerna också nya ansikten, och speciellt glädjande var det att kunna välkomna en och annan som testade consortspel för mer eller mindre första gången! Vi blev totalt 14 personer som samlades under helgen, några hela tiden, andra bara ett par pass, några från Stockholmstrakten, några som reste kortare eller längre vägar, varav längsta resan var från Lund.

Ett lite speciellt inslag som passade temadelen ”Tidigt” var när vi gästades av den fina sångaren Johan Holgersson, och kunde då spela ”Ach hülff mich layd” av (troligen) Josquin des Prez (klicka länken för superfin inspelning på YouTube med Ensemble Leones – öppnas i ny flik).

Bland de många uppskattande röster som hördes och lästes under och strax efter helgen, vill jag citera denna underbart poetiska reaktionen: ”Jag går fortfarande och hallucinerar om Dowlands Lamentationer. Det är underbart att musicera med er alla.

Vid några tillfällen under helgen uppstod den där ”magin” då man spelar som i trans och gränsen mellan ”liv” och ”musik” suddas ut och allt glider ihop till en kosmisk enhet. Minnet är som färskt uran till en kärnreaktor och jag känner att det kommer att hålla mig puttrande många månader ;-)” Wow — tack Martin för detta! I samband med kommentaren ville Martin rekommendera denna film, ”rolig, snyggt och fyndigt gjort”

Ovan —några olika spelgrupper.

Som lovat i januari kommer här listan, komplett tror jag, över allt som spelades under helgen. En del av dessa stycken spelades flera gånger, av olika grupper, andra kanske bara en enda gång. Ni som var med kan nu kanske reda ut just vilka av dessa spelade DU? Alla noterna finns online eller i Jeanettes och Christophers samling, förutom Bitinas stycke som Daniel tog med sig. Mejla oss gärna om ni vill fråga om något stycke i listan.

Jacob Bitinas: Eidolon No. 3 (5-stämmigt) 
Loyset Compère: Allons fere nos barbos (4-stämmigt)
John Coprario: Fantasia Meyer no. 1 (6-stämmigt)
Thomas Crequillon: Petite Camusette (7-stämmigt)
John Dowland: Complete Consort Music (5-stämmigt)
Andrea Gabrieli: Bataglia (8-stämmigt)
Hans Leo Hassler: Angelus Domini Descendit (8-stämmigt) 
Anthony Holborne: Pavans, Galliards, Almains (många olika stycken) (5-stämmigt)
Heinrich Isaac: Ein Frolich wesenth (3-stämmigt)
Heinrich Isaac: Insbruch, ich muss dich lessen (4-stämmigt)
Heinrich Isaac: 15 Mein Mueterlein (4-stämmigt)
Heinrich Isaac: 16 Mich wundert hart (4-stämmigt)
Heinrich Isaac: Palle, Palle (4-stämmigt)
Heinrich Isaac: Sancti Spiritus assit (4-stämmigt)
Heinrich Isaac: Svesser vatter, herre got (3-stämmigt)
Heinrich Isaac: Zwischen perg und tieffe tal (4-stämmigt)
John Jenkins: Fantasy nr 1 och 11 (5-stämmigt)
John Jenkins: Consort Music for Viols (div stycken) (4-stämmigt)
John Jenkins: The Bell Pavan & Fantasy No. 2 (6-stämmigt)
Orlandus Lassus: Musica, Dei donum optimi (6-stämmigt)
Claudio Merulo: (En av) Two Motets (GMC 146) (7-stämmigt)
Josquin des Prez (antagligen): Ach hülff mich layd (5-stämmigt inkl 1 sångstämma)
Henry Purcell: Fantasia à 4 Z 743 (4-stämmigt)
Henry Purcell: Fantazia upon One Note Z 745 (5-stämmigt)
Ludwig Senfl:  (Fantasia) L S (3-stämmigt)
Ludwig Senfl:  Dances: 6: Ich klag den Tag (4-stämmigt)
Thomas Tallis & John Black: Two settings of ”When shall my sorrowful sighing slake” (4-stämmigt)
John Taverner: Quemadmodum (6-stämmigt)
Philippe Verdelot: (En av) Two Motets (GMC 146) (7-stämmigt)
John Ward: Five-Part Consort Music (Edited by George Hunter, Northwood Music JW 5)

Fler bilder från denna spelhelg kan ses här på hemsidan under ”Föreningen”


Spelhelgen i februari i Göteborg

STORT TACK till ALLAN FAGERLUND, som arrangerade denna suveräna spelhelgen med Peter Wendland som lärare! Och naturligtvis LIKA STORT TACK till PETER WENDLAND SJÄLV. SÅ lyckligt lottade vi alla deltagare kände oss. Hört från en som varit med på många spelhelger i och utanför Sverige: ”Detta var kanske bästa gambahelg jag nånsin varit på!”


Peter Wendland
, som bl a ofta spelar med Rose Consort of Viols, är en enormt uppskattad lärare, vilket några av oss redan tidigare hade erfarit på div kurser i England. I Göteborg framträdde Peter inte bara som lärare, utom han välsignade oss också med en underbar liten solokonsert i Lundby Nya Kyrkas fina kyrksal. 

Vi var 13 personer som hade nöjet att få vara med, och vi delades in i två fasta grupper om 6 (ibland 7). Noter hade skickats ut i förväg (några av oss skämdes för hur lite tid vi hade hunnit ägna åt dem innan!) Vi hade fasta instrumentroller hela helgen, dvs att förutom vissa korta undantag så spelade vi samma instrumentstorlek hela tiden — lite ovanligt ju i gamba sammanhang! Men vi fick uppleva fördelarna av att göra så. Man var väldigt god vän med sitt utvalda instrument vid slutet av denna helg!

Nu är vi många som hoppas verkligen att en sådan helg med Peter som lärare kan vara ett återkommande inslag i Sveriges gambaliv, helst med en samling i Göteborg följd av en samling i Stockholm. 


Gambor till salu

Söker du eller någon du känner en gamba att köpa? Glöm inte ”Torget” här på vår hemsida. Där finns just nu en riktigt fin 7-strängad bas till salu, och fler instrument annonseras där inom kort. 


Nyutkommet album med L’Achéron

Christopher och jag hörde först i brittiska BBC Radio 3 ett fint Jenkins stycke spelas av den underbara franska consortgruppen L’Achéron. Vi blev nyfikna. 

Albumet har precis kommit ut, nu i april 2020, och heter ”A Consort’s Monument”. Gruppen har utgått ifrån boken Musick’s Monument (1676) av musikvetaren Thomas Mace. De lät bygga instrument efter boken, och vill åstadkomma historiskt riktiga klanger. Vi köpte ganska snart för direkt nedladdning albumet och lilla boken som hör till, och har njutit av att låta det spela ett par gånger, även om vi inte ännu läst boken eller lyssnat mycket aktivt. Men vi kan absolut rekommendera albumet som både fint och intressant. Tonsättarlistan är imponerande: Coprario, Lawes, Monteverdi, Simpson, Ferrabosco, Ward, Jenkins, Lupo, Dering, White.  

Nu har jag upptäckt en liten fin dokumentärfilm (15 minuter) om hur gruppen gjorde för att skapa detta nya album. Filmen är på blandat engelska och franska — fint och intressant att titta på, och bra marknadsföring för albumet förstås! Jag hjälper nu villigt till med marknadsföringen genom att berätta att MP3-nedladdningen genom Presto Classical kostar 87,14 SEK, inkl den tillhörande digitala boken. Väl värt pengarna tyckte Christopher och jag!

Med bästa vårhälsningar från styrelsen genom ordförande Jeanette