Lite mer speltips. Denna gången från Peter Wendland.
Peter Wendland är bekant för många av oss som fin, finkänslig sologambist och som mycket duktig pedagog. Ni som är medlemmar även i brittiska Viola da Gamba Society (VdGS) har väl läst hans artikelserie i tidskriften ”The Viol”, med olika små tips för att lyfta sitt spel till en ny nivå. Här presenterar vi en svensk version av en av dessa artiklar. Peter har gett oss tillåtelse att översätta och sprida till medlemmarna just denna artikel. Kanske blir det ett helt häfte så småningom (på engelska) som kan köpas. I så fall kan vi be att få översätta och sälja den även på svenska.
Vi har skrivit i ett tidigare Gambablad om att VdGS arrangerar onlinemöten (med Zoom) för sina medlemmar några gånger per år, och att dessa möten släpps sedan på VdGS YouTube kanal (klicka på texten, öppnas i ny flik) som är öppen för alla. De är tänkta som streamade möten för medlemmarna, och är därmed inte redigerade som fina videon för en bredare publik, men komma åt dem kan man ändå. Vid en del av dessa onlinemöten har Peter presenterat några av sina tips.
Här följer så Peters tips om fingersättning, översatt till svenska.
Vi alla har ”snubblat oss” igenom consortstycken i våra försök att hänga med de andra, och har kanske som bäst fattat beslut i sista minuten gällande fingersättning.
Jag har otaliga gånger varit med om att gambister hamnat i panik när de sett en ton på översta strängens 7:e band (ett A på diskant/bas eller ett D på tenor). Det som då oftast händer är att de spelar så länge som möjligt i sitt bekvämaste läge, och flyttar sedan i sista möjliga stund 4:e finger till sista band, alltför ofta när de precis har spelat föregående ton med 4:e finger. Resultat — katastrof!
Vill man åstadkomma bättre kontroll över sin fingersättning måste man öva. Det gäller inte bara att öva sina stycken, utan man måste tänka ut så många not- och fraskombinationer som möjligt, som kan tänkas dyka upp i framtida stycken. Att göra detta kräver kreativt tänkande och mycket tid.
Börja med att spela många olika skalor, i dur och moll (naturlig, harmonisk och melodisk), och även i gregorianska moder. Spela först bara en oktav. Spela skalorna i olika lägen utan att använda 4:e finger, sedan med 4:e finger på tre strängar, på två strängar, och till slut på en enda sträng. Spela dem både med och utan sträckning mellan första och andra finger. En bra fingersättning att öva är med första finger på första band, andra finger på andra band och fjärde finger på tredje band. Detta ger en mycket vilsam handposition, särskilt behagligt vid spel på större instrument. Spelar man diskant ska man öva både kromatisk och diatonisk fingersättning.
Så småningom kan man utöka övningen till att spela enkla melodier, sådana som man kan utantill. Spela även dessa i varierande lägen och tonarter.
När man verkligen blivit bekväm med en skala eller melodi och med sina olika fingersättningsval kan man med fördel börja uppmärksamma ifall man känner någon spänning i kroppen eller i vänstra hand. Känner man spänning så kan det orsakas av tummen (som ska placeras mittemot andra fingret), och då kan man testa att röra tummen mer åt vänster eller höger.
Slutligen ska man lyssna kritiskt på ljudkvalitén vid spel på öppen respektive stoppad sträng. Ta fram de olika fördelarna med dessa två. Ibland vill man ha den rena, klara och kallare klangen från den öppna strängen, och ibland den runda, varmare och mjukare klangen av en sträng stoppad på 4:e, 5:e, 6:e eller 7:e band, där man också har bättre kontroll över klangproduktionen. Ibland kanske man vill ha den klang som produceras av att ha maximal stränglängd i vibration, genom att placera fingrarna så nära sadeln som möjligt.
Efter en tids övning enligt ovan har man byggt upp självförtroendet, och kan känna sig bättre rustad för kommande consortspelstillfällen.
Var och när man placerar sina fingrar, skiftar läge, spelar öppen sträng, spänner till lite i vänstra hand för att förhöja dissonanskänslan, alla dessa ska tjäna till att optimera det musikaliska uttrycket av just den musik som spelas.
Jag önskar er alla en underbar resa!