Trettonhelgens spelhelg

Trettonhelgen 6-7 januari var vi 12 medlemmar som samlades i Stockholm för en ”friform” spelhelg, i skollokaler som vi hade förmånen att kunna låna utan kostnad. Denna gång var vi utan lärare och tema, för en planeringsmässigt låg-intensiv helg, som kännetecknades av att uppfylla deltagarnas egna önskemål. Det spelades i blandade grupper på tre, fyra, fem eller sex deltagare, från en stor och varierad samling noter som togs med av deltagarna. Det blev även lite consort sång, fyrstämmig Jenkins med orgel till, och broken consort med blockflöjt, då en gäst var med på öppna passen lördag kväll och söndag eftermiddag.

Speciellt njutbart var vi många som tyckte att det var när Ingemars önskan,  om att sjunga med fyra gambor, uppfylldes. Ett fint stycke han själv hade redigerat och tagit med sig. Då var vi några som satt och lyssnade med hänförelse! En annan stor tillgång under helgen var att ha gambabyggaren Johan bland oss. Det blev många nyfikna frågor om hur det egentligen ligger till med gambans konstruktion, som kunde få sina omedelbara svar. Ett annat annorlunda inslag var att det spelades en fin konsert på lördagen i Brännkyrka Kyrka, med bland annat härligt gambaspel av Keren Bruce Westerlund, Louise Agnani och Olof Larsson. Flera av oss tog en liten avstickare från spelhelgen för att ta oss dit och lyssna.

Till nästa gång vi ordnar spelhelg ska vi nog försöka återgå till ett mer vanligt format, där vi också hyr in några handledningstimmar av en av Sveriges fina proffsgambister, och där vi även har tema, samt delvis mer förutbestämda grupper och stycken. Dock var det härligt att uppleva hur bra det kunde gå när tolv glada gambister tillbringar en helg ihop, och helt enkelt spelar så mycket man vill och hinner. Det kändes både avkopplat och njutbart, och som alltid mycket trevligt att återse gamla spelvänner samt stifta bekantskap med nya!

Kanske finns det fler medlemmar där ute som skulle vilja ordna just en sådan lågintensiv (från organisationssynpunkt) spelhelg framöver? Nu har vi upplevd hur bra det kan gå med delat ansvar och utrymme för alla att ta initiativ. Egentligen är allt som behövs bara en initiativtagare och lämpliga lokaler, så kan nog flera gambister samåka och sammanbo, för ett par njutbara dagar tillsammans. Hör gärna av er med förslag! Och en särskild tack till Stefan, som redan gjort just så, och bjudit in till spelhelg 27-29 april!