Julnummer med spelhelger, gratulationer, en saknad vän mm.

Gamba-bladet – medlemsblad för alla i VdGF

Hej Kära VdGF medlemmar!

Med detta Gambablad önskar vi först och främst en riktigt gott nytt gamba-år till alla medlemmar!

Innehåll i detta Gambablad:

  • Nya gamba-året – ny medlemsavgift
  • VdGF Facebook-sida
  • Stort grattis till Samuel Runsteen, som får ärofyllt stipendium!
  • Spelhelg snart – redan 3-5 januari 2020
  • Spelhelg i Göteborg 22-23 februari
  • Spela i vackra Bargemon, södra Frankrike, i sommar?
  • Benslow Music 2019, Consorting Viols
  • Spelhelgen i Skåne, september 2019
  • Valberedningen
  • Gambahuvud

Nya gamba-året 2020 – ny medlemsavgift

Största förändringen i Viola da Gamba-Föreningen till år 2020 blir den nya medlemsavgiften. Årsavgiften har legat på 100 kr i åtskilliga år. På senare år har våra reserver använts för att subventionera olika spelträffar, och därmed kunna bjuda deltagarna på högkvalificerad handledning. För att kunna uppehålla denna standard bestämde årsmötet 2019 en höjning av medlemsavgiften till 200 kr. Vi börjar därför vårt nya gamba-år med att be er alla betala denna nya årsavgift för år 2020, gärna före 1 februari 2020, till föreningens PG-konto 623 90 77­-8 – med meddelande om namn, och om ändrat, adress, mejladress och mobilnummer, samt om man vill, info om vilka gambor man spelar och på vilken ungefärlig nivå: professionell eller som amatör nybörjare/mellan/ avancerad. Nytt för i år är att du gärna kan lägga till ett ”V” om du kan tänka dig stå ”värd” – m.a.o. ser du gärna att andra medlemmar kontaktar dig för att be att få spela tillsammans med dig och möjligen andra, kanske hemma hos dig, eller på annat lämpligt ställe.

Senare i 2020 kommer en uppdaterad matrikel att skickas ut till samtliga aktuella medlemmar. Tänk på att när du är medlem kan ditt namn och foto på dig komma publiceras på VdGF:s hemsida samt i föreningens nyhetsbrev. Vill du säga ifrån detta, eller om du önskar att vissa detaljer om dig inte ska stå i matrikeln, kan du mejla om detta till styrelsen(snabelA)vdgf.se, så ordnar vi detta.

VdGF Facebook-sida

Vi vill påminna alla medlemmarna om att föreningen har en Facebook-sida. Denna har inte uppehållits så mycket, men vi önskar få mera liv i detta genom att annonsera där alla gambarelaterade konsert vi känner till. Mer information kommer snart om vilka du som medlem kan kontakta för att lägga upp ett evenemang på sidan.

Stort grattis till Samuel Runsten, som får ärofyllt stipendium!

Vilken fantastisk glädje för oss alla gamba-älskare, att en ung gambist nyligen fått Rosenborg-Gehrmans studiestipendium! Aldrig tidigare har detta förnämliga stipendium tilldelats någon gambist – se här historikens namnkunniga lista.

Kungl. Musikaliska akademins stipendiejury skriver:

”Samuel Runsteen parar en utvecklad musikalitet och lyhördhet för musicerande på historiska instrument och sitt genuina intresse för tidig musik med en vinnande entusiasm vilken han sprider för såväl instrumentet viola da gamba som äldre epokers musik. Stipendiet ska möjliggöra förkovran och vidareutveckling utifrån de närmast remarkabla framstegen det senaste året.”

Så förnämligt också att Samuel har ställt upp på att svara på några frågor i en liten Gambabladsintervju! Läs nedan …

Stort grattis Samuel!
Kan du berätta hur gick det till första gången du spelade på en gamba?

Första gången jag höll i en gamba var hemma hos instrumentbyggare Johan Hedvall, nån gång under sensommaren 2014. Jag ville kolla lite hur det kändes, så jag testade en basgamba han hade byggt som tyvärr inte var till salu. Jag kunde få fram ljud ur den men inte mer än så, det lät hemskt. Men jag tyckte han gjorde fina instrument så jag beställde en som jag fick levererad i april 2015. Den spelar jag på fortfarande.

Vilka andra instrument spelar du?

Jag är ju violinist från början, jag började gnissla redan som sexåring. Sen på högstadiet så började man falla för grupptryck och helt plötsligt var fiol ett töntigt instrument. Så jag började spela elbas och senare kontrabas i ungdomsorkester. Men utöver fiol och bas så spelar jag även viola och cello. Och gamba förstås!! I somras spelade jag in akustisk gitarr för första gången på en kompis låt, det var roligt!

Vad är det mest revolutionära du gjort med en gamba?

Hm, svår fråga. Men jag tror att det kanske är att jag fick med den på Mia Skäringers turné ”No more fucks to give” 2018-2019. Ca 300.000 personer såg showen totalt och turnén avslutades i Tele2 arena inför 25.000 personer. Sådan stor publik är ju inte så vanligt när man spelar tidig musik, men jag tror att om man använder gamban i populärmusik så blir ”soundet” mer tillgängligt för den post moderna människan och tröskeln till tidig- och klassisk musik kanske blir lägre.

För några veckor sedan spelade jag in basgamba på en hiphop låt med ett band från Stockholm. Det var kul och gamban är ett grymt bra hiphopinstrument!

Är det nu lektioner med världseliten som ligger framför dig?

Jag går nu år 2 på masterprogrammet i Bryssel, där jag studerar för
Philippe Pierlot. I och med stipendiet (Rosenborg-Gehrmans
studiestipendium) så tänkte jag verkligen koncentrera mig på att öva
gamba till våren och dra ner på konsertverksamheten för att klämma
ut det sista från min utbildning. Men jag skulle även vilja åka på lite
mästarklasser. För två veckor sedan hade jag lektioner med Paolo Pandolfo där vi spelade låtar från den stora ”viola bastarda” repertoaren. Det var underbart.

Vilken gambist, levande eller död, skulle du helst vilja träffa?

Monsieur de Sainte-Colombe! Vem var han egentligen??

Tips till ungdomar som kan vara intresserade av gamban?

Jag tycker att alla som är intresserade borde börja. Gamba är något lättare att börja med än de andra stråkinstrumenten då det finns band. Vägen till en första bra ton är därmed lite kortare. Var inte rädd att göra fel utan det går utmärkt att känna sig fram på egen hand till en början. Försök låna instrument innan du bestämmer dig för att köpa. Var nyfiken och ge inte upp. Gå på konserter, det är alltid bättre än Spotify! Lyssna inte för mycket på lärare, försök alltid spela med din egen röst.

Hjärtligt tack Samuel Runsteen för att du ställt upp för denna intervju! Vi alla gamba-entusiaster ser nu fram emot att få höra dig spela …

Spelhelg snart – redan 3-5 januari 2020

Följande information gick ut nyligen till alla medlemmar. Observera att det fortfarande går bra att anmäla sig. Du som inte tidigare varit med på någon av våra spelhelger är speciellt välkommen att komma och testa consortspel!
Mer detaljerad information kommer att skickas ut dagarna före spelhelgen.

(Läs längre ner i detta Gambablad om möjligheten att spela i sommar i Bargemon, södra Frankrike. Där är temat Musik från Kejsar Maximilian den förstes hov. Vår spelhelg 3-5 januari kan vara ett ypperligt tillfälle att möta en del relaterad musik.)

Vi har nu bestämt att gå vidare med vår spelhelg i Stockholm helgen fre 3 januari till sön 5 januari. Formatet blir ganska fritt, som tidigare vid liknande helger, och därmed går det även bra att ta ett sent beslut om att komma och vara med, kanske bara till ett och annat spelpass. Speciellt välkomna är ni dock som vill vara med hela helgen. Från alla som vet att ni vill komma, önskar vi få veta det så snart som möjligt, för att underlätta planeringen av de olika passen. Därför ber vi er fylla i denna Doodle, så vi får se ungefär hur många deltagare det blir per pass. Skriv då in ditt namn till vänster i Doodlen, och bocka de spelpass du tror du vill deltaga i. Exakta tider fastställs senare, men du kan här visa intresse för sju ungefärliga pass: fredag kväll, och sedan förmiddag + tidigare och senare eftermiddag lördag + söndag. Lördagens samkväm på kvällen blir öppen för alla deltagare som vill vara med. Var snäll och fyll i senast måndag 30:e januari. Efteranmälningar kan tas emot senare per mejl, men vi vill här få ett hum om hur många vi blir per pass.

Om du av någon anledning inte kan fylla i Doodlen kan du gärna bara svara på detta mejl med dina önskemål.

Skolan ligger på Frejgatan 30, nära Odenplan i centrala Stockholm. Lunch kan tas med eller köpas/ätas på någon av de närliggande butiker/kaféer/restauranger. Vi har tillgång till ett kök där vi kan sitta och äta/fika (föreningen ordnar fika). Kanske vill några t ex samsas om att köpa lite enkel soppa och bröd och värma och äta där. Kostnaderna blir bara dina egna för ev resa och övernattning. Vår generösa medlem Johanna Jonsson hälsar även följande, till er som reser till Stockholm och vill kapa kostnaderna:

”Jag har möjlighet att inkvartera 1-3 stycken att bo jättetrångt och spartanskt men nära, på Ynglingagatan 25. Dusch i källaren och litet pentry. Lakan och täcken finns och en säng, några extra madrasser, en våningssäng och en 3-sits soffa. Kostar då inget för logi.”

Om du är intresserad kan du kontakta Johanna direkt: johannajonsson92(snabelA)hotmail.com.

Välkomna alla som vill njuta av en avkopplande helg av gamba samspel! Vår tänkta tema blir ”Tidigt och Sent”, med fokus på den äldsta gambamusiken (t ex Senfl, Isaac) och den nyaste (Purcell, eller kanske nyskriven musik ….) Vi vill speciellt välkomna alla som inte varit med på en sådan spelhelg tidigare, inklusive alla som ligger i början på sin gambakarriär och vill testa lite gambaspel tillsammans med andra!

Tidigare spelhelger i samma lokaler har hållits fyra gånger tidigare. Har du kvar några gamla Gambablad kan du hitta rapporter och bilder i nr 7, 12 och 15.

Spelhelg i Göteborg 22-23 februari

Gambister i Göteborgstrakten har förmånen att ha nära till den driftige och vackert-spelande vackert- byggande Allan Fagerlund! Allan har tagit initiativ till att bjuda in Peter Wendland (Rose consort of viols i England samt mycket uppskattad lärare bl a på Morley College) för att coacha ett par grupper.
Peter Wendland omnämns även längre ner i detta Gambablad, i Christophers text om Benslow Music. Planerna för denna helg är nu väl igång, med gambister från Göteborgstrakten samt tillresande längre bortifrån. Om du missade möjligheten att anmäla dig kan du be att få ansluta dig till Allans reservlista genom att mejla honom på allan.fagerlund(snabelA)gmail.com.

Annars kan vi alla hoppas på att Peter kan lockas hit till Sverige fler gånger – kanske till Stockholm nästa gång?

Vi ser fram emot att kunna läsa rapporter från denna helg i nästa Gambablad!

Spela i vackra Bargemon, södra Frankrike, i sommar?

Här kommer en liten hälsning från medlem och tidig musikciceron Gunnar Englund, till alla som vill musicera i Bargemon, Provence, 5-12 juli 2020.
Denna lilla bergsby för tankarna till svunna tider. Vi har en lång tradition av att sprida Tidig Musik till sångare och musiker på olika stadier. Många har redan upplevt stämningen i Château du Reclos, där vi håller till, men flera välkomnas hjärtligt!

Nästa års kurs blir den 5 – 12 juli med temat Musik från Kejsar Maximilian den förstes hov. Kejsar Maximilian från det Habsburgska riket var en verklig kulturmagnet som samlade de dåtida kompositörerna vid sitt hov i Augsburg. Heinrich Isaac och Ludwig Senfl var bara ett par kompositörer
som kan nämnas. Denna musikaliska storhetstid fortsatte även hans död 1519. Man ville visa upp det Habsburgska väldets makt med praktmusik!

Välkommen till en ny stimulerande vecka i Bargemon!

Barbro och Gunnar Englund, Englunds Tidig Musik
Gunnar Englund, Uppsala. Tel 076 29 529 89

Benslow Music 2019 Consorting Viols

av Christopher Webster

Vissa amatörmusiker vi känner har en tendens att nämna Little Benslow Hills med en vördnad som andra, av annan övertygelse, brukar reservera för Jerusalem, Rom eller Mecca. Så när vi fick förslaget från våra kära vänner i York att vi borde anmäla oss tillsammans till kursen Consorting Viols i november, var min första reaktion att jag knappast var duglig. Bra att Jeanette inte är så blyg – vi gick med på förslaget och skickade in anmälan nästan med en gång.

Kursen var rubricerad för “pre-formed consorts” och därmed uppstod ett litet problem – visst hade vi spelat med Jo och Thomas ett antal gånger tidigare, men avståndet mellan Akalla och Jorvik (York!) förhindrar oss från att göra det riktigt regelbundet. Det var dock bara att gilla läget – vi bokade in även ett besök i York ett par dagar i slutet på oktober, och tillbringade några trevliga speltimmar med att klippa ner en ganska överambitiös kortlista över repertoar till någonting mer hanterbart. Och med att träna oss i att se pre-formed ut, förstås – vi borde blivit oscarbelönade.

Alison Crum och Roy Marks

Ibi Aziz; Peter Wendland

När vi kom fram till Little Benslow Hills i Hitchin där Benslow Music (länken öppnar i ny flik) håller hus, var det mycket mindre skrämmande än jag hade befarat. Lokalen var fin, och de som jobbade där var supervänliga och superhjälpsamma. Och bland många befintliga och nya vänner som vi kände eller lärde känna där, var det en särskild glädje att få träffa självaste Allan Fagerlund, som fanns där med en egen grupp av engelska vänner. Men stjärnorna var framför allt instruktörerna.

Alison Crum, Roy Marks, Ibrahim (“Ibi”) Aziz und Peter Wendland (jag skriver “und” med flit, för att han själv så ofta säger “und” istället för “and”) är alla rätt kända för att framträda på högsta internationella nivå, men var och en lyckades ta ned sig till vår nivå och berika vår spelning med markant olika men väl harmoniserade påpekanden och förslag, och allt detta med vänligaste medkänslan.

Det var en oförväntat och glädjande sammanträffande att Alison Crum fyllde år (ganska jämnt) under kurshelgen. Det blev mycket födelsedagstårta, och mycket sjungande av “Happy birthday to you”, inklusive en gång med ett stort gäng kursdeltagare som spelade och sjöng ett arrangemang “in the style of Henry Purcell” som Ibi Aziz hade komponerat för tillfället. Och då fanns det med oss i bandet en kollega med el-pardessus – en ombyggd femsträngad elfiol – vilket satte pricken på i:et !

Man får också nämna att boendet hos Benslow Music var mer än adekvat och att maten var extremt god. Och några vackra bilder på höstfärger i regnet ute på gården tog vi med oss hem som visuellt minne.

Nästa tillfälle att gå samma kurs blir fredagen den 20:e till söndagen den 22:a november 2020 – du når deras hemsida HÄR (öppnar i ny flik) – ett varmt rekommenderat sätt att slippa det nordiska mörkret ett par dagar, och njuta av konsortmusikens inre ljus. Men vill du riktigt snart uppleva en Benslow Music kurs, varför inte skriva upp dig till nyckelharpshelgen redan nu 10-12 januari?