Gambabladet Nr 15: Spelhelger, Årsmötet med mera

I detta blad rapporteras om spelhelgen som ägde rum i början på mars, om en unik konsert 2:a mars, om kommande årsmötet, om planer för nästa spelhelg m m. 

Gamba-bladet – medlemsblad för alla i VdGF

Hej Kära VdGF medlemmar!

I detta blad rapporteras om spelhelgen som ägde rum i början på mars, om en unik konsert 2:a mars, om kommande årsmötet, om planer för nästa spelhelg m m.

Vi i styrelsen hoppas ni haft eller kommer att ha bra användning för matrikeln baserad på 2018-års uppgifter, som skickades ut i februari (stort tack till kassören Christopher för detta). Hoppas alla har lyckats öppna med lösenordet, vårt skydd för att hålla informationen privat mellan oss medlemmar. Hör annars av er. Tack också till webbmaster Robert, som har sett till att matrikeln även är tillgänglig på vår hemsida under ”Föreningen/Medlemmar”. Här gäller samma lösenord som Christopher skickade ut. Vi fortsätter matrikelarbetet sedan med att samla in ytterligare information från medlemmar som gärna visar den, t.ex. om vilka instrument och klav man gärna spelar ifall det kan bli lite konsortspel.

”Gambaretreat” i Stockholm 1-3

Vi blev 16 personer som samlades i Stockholm för att spela, och mycket spel blev det! Det underbara ordet som myntades av deltagaren Martin tycker jag vi använder i fortsättningen: ”gambaretreat”!

Alla 16 var inte närvarande samtidigt – en och annan var uppbokad för annat en del av tiden. Men vi var nog oftast c:a 12-14 som var aktiva, och vilken spellust det var! Timmarna rann iväg, trots långa pass och sena spelkvällar samt ganska tidig start på morgnarna. Härligt att gambisterna strömmade till från södra, västra och mellersta Sverige, även om de flesta av deltagarna var från Stockholmsområdet. Fint också var att vi även gästades av Sue och av Carl.

Sue var med under två spelpass och spelade fint på blockflöjt i broken consort (tack till Sören som lånade ut en flöjt stämt i 415 Hz). Carl var med oss söndagen på eftermiddagen, och spelade cembalo/ orgel. Därmed hjälpte han många igenom diverse sexstämmiga svårigheter. 

Urklipp från några deltagarröster efter helgen:

Jag spelade med Åsa, Jens, Brigitte och Robert från Ängelholm. Vi spelade Michael East och John Ward, några trevliga fantasior  …. Extra roligt att spela broken consort med Sue. Då jag inte hade egna instrument fick jag tillfälle att upptäcka egenheter och kvaliteter jag inte visste om. Hann inte prova Allans grövsta stråke dock. Kul med nya ansikten.  (Johanna)

… tack till er Christopher och Jeanette och till Allan som så bra fungerade som organisatör i er frånvaro för oss andra. Jag är mycket tacksam för att ni gjort er all den möda som ligger bakom att ordna en spelträff! (Jens)

Instämmer i Jens ord … Vilka härliga dagar! Stort, stort tack till er (som arrangerade) …. Och vilket notbibliotek ni har samlat på er!

Och det är ju härligt att du Allan finns som resurs med ditt gedigna kunnande och erfarenhet, och också vill ställa upp – och är ju verkligen en resurs för föreningen med ditt instrumentkunnande …. det blev en lagom mängd musikanter – gick förhållandevis lätt att organisera grupper, blev tid för socialt umgänge – jag tycker det blev bra med speltid, åtminstone vad mitt hjärnkontor klarade av 😏. …

Ferrabosco var t.ex. ett nytt namn för mig, men rätt bra musik. …

Egentligen kan jag inte säga att jag har med mig någon särskild musik, mer än kanske då den häftiga kanon av Ortiz.

Det spelades av dessa sex baser – ett måste för fotografen!) Det är ju också ett bra stycke för gambastudier. Men även det vi jobbade med den sista timmen, som pga en hel del pauser var lite svår att hålla ihop, men lite rolig med tematiska dialoger här och där.

Den helt övergripande känslan för mig är att återigen få vara tillsammans ett härligt gäng och skapa musik – med hela gamba-familjen så att säga, något jag inte kan få på hemmaplan – så än en gång mycket tack för helgen. (Robert)

Stort tack för en sagolik helg!! Jag vill verkligen uttrycka min stora tacksamhet … Det är fantastiskt att få möjlighet att få upptäcka och frossa i så gammal musik, att få se så många olika exemplar av ett ovanligt instrument, prova dem och spela dem tillsammans. Men framför allt, skulle jag säga, är det fantastiskt att få bekanta sig med unika människor från när och fjärran som utav olika anledningar fastnat för samma udda intresse som en själv. Det är ju inte bara ett ovanligt intresse som förenar, det är också öppna människor som svämmar över av bildning, intresse och entusiasm på ett sätt som känns befriande otidsenligt. (Martin)

What a lovely weekend
In delightful company
Blowing a recorder
That Sören lent to me 
Frescobaldi´s spirit
(And others I would say)  
Were echoing down the corridors
With everyone at play.
For organising playing
With an early music theme
I extend my heart-felt thanks
To the “Clayton-Webster” team. (Sue)

Något flera av oss nu tänker på är att det vore fint vid liknande speltillfällen i framtiden att anteckna vilka stycken vi spelar, med vilka andra, och på vilka instrument. Bra att ha utvecklingsprojekt i tankarna!

”Vinterorgel” – unik konsert 2 mars 

Ni kanske känner till Karlfeldts fina dikt ”Vinterorgel”? Den 2:a mars uruppförde föreningsmedlemmen Gunnar Englund sin egen tonsättning av dikten i S:t Lars Kyrka Uppsala. Av speciellt intresse för oss gambister var att tonsättningen framkallade en tidigmusikens ande. Förutom orgel och några sång- och instrumentsolister fanns det kör, en blockflöjtsgrupp, en starkblåsgrupp, och en gambagrupp inklusive teorb.

Diktverserna höglästes vackert av en körmedlem före varje spelvers, vilket bidrog till den fina helhetsstämningen. Det var tydligt att hela upplevelsen uppskattades av publiken likväl som av alla deltagare, bland vilka syntes så många som SJU medlemmar i VdGF!

Årsmötet 11 maj

Kallelse kommer snart till föreningens årsmöte, som planeras till 11:e maj i Göteborg. Precis som de senaste två åren uppmuntrar vi till samlingar av medlemmar på olika håll, för lite samspel, och för att sedan tillsammans kunna koppla upp sig online till mötet. 

Enligt våra nya stadgar som antogs vid förra årsmötet så gäller följande:

”Styrelsen skall skicka ut till medlemmarna förtidsmeddelande om årsmötets ungefärliga datum 6 veckor före, med inbjudan att inkomma med förslag inom två veckor.”

Välkomna att skicka in före 1:a april era förslag om punkter till årsmötet!

Planer igång till sommar/höst spelhelg

Alla som njöt så mycket av förra årets underbara spelhelg i Höör, samt alla som av olika skäl inte kunde vara med, kan glädjas åt att planerna nu är igång för en liknande helg, troligen i september. Denna gång planeras helgen i Österlen, och glädjande nog, med Hanna Thiel åter igen som handledare! Detaljer och inbjudan till anmälan kommer snart.

Tips

I ett tidigare Gambablad berättade vi, Christopher (kassör) och Jeanette (ordförande), om kopplingen mellan gamban och supergod belgisk choklad. Nu kan vi berätta om något ännu godare! Samma superfina belgiska gambist, Anne Bernard, besökte oss nyligen igen. Denna gång, förutom att bjuda på belgisk choklad, så bjöd hon på en liten spelkväll. Då kunde vi två tillsammans med två av föreningens yngsta medlemmar njuta av en fantastisk consort spelstund med en så fin yrkesmusiker, som generöst drev musiken framåt utifrån basstämman. En härlig och god upplevelse blev det!

Vi kan i samband med detta recensera en nyligen inköpt album som redan spelats, och kommer att spelas, mycket! Här möter vi åter igen Anne Bernard, som ingår i Hathor Consort, ledd av den suveräna Romina Lischka. Några av oss minns Rominas häpnadsväckande och finkänsliga spel när hon för några år sedan besökte Stockholms Konserthus. Albumet gavs ut 2013 av Fuga Libera, och heter ”John Dowland Lachrimae or Seaven Teares”. Även om man, liksom vi, redan har inspelningar av Lachrimae, så är denna ett guldtillägg i samlingen!

Med bästa vår- och påskhälsningar – må ni höra eller delta i mången fin passionsframföranden med gambor – från styrelsen genom ordförande Jeanette