Gambabladet – medlemsblad för alla i VdGF

Hej Kära VdGF medlemmar!

Som ni tidigare har sett i ett snabbt mejl till alla så arrangerar vi nu en liten spelhelg i Stockholm helgen fre 1 mars till sön 3 mars. Vi ber om ursäkt för det korta varslet, men vi behövde först besked om att kunna använda lokalerna. Nu är det spikat. Exakta detaljer kommer närmare tiden, men vi räknar med att börja kunna samlas redan på fredagkvällen för lite samspel, och sedan på lördag och söndag morgnarna startas gruppspel i olika  grupper, som sedan växlar under dagen i de olika passen. Lunch kan tas med eller köpas/ätas på någon av de närliggande butiker/kaféer/restauranger. Vi har tillgång till ett kök där vi kan sitta och äta/fika (föreningen ordnar fika). Kanske vill några t ex samsas om att köpa lite enkel soppa och bröd och värma och äta där. Någon sorts samkväm blir det på lördagkvällen, och/eller en möjlighet att gå på konsert i Uppsala (detaljer kommer senare). 
Vi räknar med att kostnaderna blir bara dina egna för ev resa och övernattning. De fina lokalerna har vi än en gång fått låna gratis, trots att en lokaluthyrningsverksamhet nu kommit igång där. Vi tackar och bockar! Möjligen kommer vi att kunna få besök av någon lärare som kan handleda grupper och/eller boka privatlektioner. I så fall kan det tillkomma en slant. Föreningen kan nog som vanligt bidraga till ev kostnader för grupphandledning. 
För att enkelt börja samla in anmälningar till spelhelgen ber vi er gå till denna Doodle. Skriv in ditt namn till vänster, och bocka de spelpass du tror du vill deltaga i. Exakta tider fastställs senare, men du kan här vissa intresse för fem ungefärliga pass: fredag kväll, för- och eftermiddag lördag + söndag. Lördagens samkväm på kvällen blir öppen för alla deltagare som vill vara med. Var snäll och fyll i senast fredag 15:e februari. Efteranmälningar kan nog tas emot senare per mejl, men vi vill här få ett hum om hur många vi blir. 

VÄLKOMNA, ALLA NYA MEDLEMMAR!

Vi har glädjen att välkomna några nya medlemmar! Till exempel bland alla som njöt av den underbara spelhelgen hos Hanna Thiel i somras var det några som samtidigt blev nya VdGF-medlemmar. Ni kan läsa lite mer om den helgen på hemsidan, och se några bilder här. Den var en av de mest uppskattade på länge, med Hannas fantastiska detaljplanering, för att inte nämna den musikaliska och tekniska handledning hon gav till alla, var på sin nivå. Miljön var den vackra och vilsamma Gård 109, där nästan alla fick plats att övernatta. Maten som vi fick avnjuta till kostnadspris var vegetarisk och ekologisk, mycket vällagad och hälsosamt god! Tack än en gång till Hanna med familj för allt! Allan Fagerlund tackar vi likaså, för den stora stödrollen han spelade bredvid Hanna. Vi är många som hoppas kunna vara med om något liknande igen i framtiden!

Som sagt, välkomna, alla nya medlemmar! Här vill ordföranden nämna speciellt en återvändande medlem, känd av många medlemmar – tidig musikciceron från Uppsala Gunnar Englund. Välkommen åter Gunnar, och tack för allt du gjort för tidiga musiken under lång tid, och inte minst nyligen. Vi är några som haft nöje under senaste halvåret få vara med i projekt ledda av Gunnar såsom bl a Spelet om Kroppen och Själen, som var ett led i firandet av Bromma Kyrkas 800 år, en ”folkrenässans” konsert som ingick i en Kulturnatt i Uppsala i höstas, och musik på Birgittadagen. Snart kommer dessutom Gunnars projekt Vinterorgel, om vilket vi kan skicka ut information snart. Vi vill också speciellt nämna den enormt uppskattade sommarkursen i Bargemon, södra Frankrike, som Gunnar med familj har ordnat under många år. Läs mer om årets sommarvecka på Château du Reclos i Bargemon 7-14 juli, och anmäl dig fort! Kanske har du turen att komma med innan det blir fullt!

(Bilden ovan av Lars Molin: Skymning på slottet — at Château du Reclos)

ÅRSMÖTE

Styrelsen arbetar med att ordna årsmötet för 2019, som enl stadgan ska ske under perioden april-juni. I stadgan står:
”Förslag om ändring av dessa stadgar eller annat förslag som enskild medlem önskar få behandlat vid årsmötet skall skriftligen tillställas styrelsen senast 28 februari mötesåret.”
Därför ber vi alla fundera ifall ni har någon punkt att ta upp på årsmötet. Skriv gärna till oss i styrelsen senast 28 februari, så förs punkten in i dagordningen.

Årsmötet bestämmer varje år om medlemsavgiften. Därför avvaktar vi med att be om inbetalningar till efter mötet.

VALBEREDNING

Tyvärr saknar vi fortfarande en fullständig valberedning. Som tur är har vi vår trogne Jens Cavallin, som länge varit med i valberedningen, men vi behöver minst en medlem till, helst någon som bor i ett annat område än Stockholm. 
Valberedningens arbete sker bara en gång per år inför årsmötet. Vi tror att det inte är så betungande, och en trevlig möjlighet att kort vara i kontakt med några gambaintresserade människor på våren. Detta sker ofta per telefon eller per e-mail. Det gäller att höra efter med styrelsemedlemmarna om vilka som gärna fortsätter med sina poster, och kontakta några andra medlemmar för att fråga om någon vill ställa upp för val till poster, speciellt i de fall någon styrelsemedlem vill avgå. 
Vi ber alla medlemmar verkligen tänka efter ifall ni kan ställa upp med denna hjälp, och höra av er till styrelsen om ni kan tänka er ingå i föreningens valberedning. Det går också bra att tipsa oss om någon ni tror vi skulle kunna kontakta direkt och fråga om de är villiga att göra detta.

GDPR och MATRIKELN

Vi i styrelsen håller på uppdatera vår databas för att bl a kunna skicka ut medlemsmatrikeln till alla medlemmar. Inför detta vill vi påminna om följande, som gick ut till medlemmarna i maj 2018.Viola-da-gambaförenings stadgar konstaterar  bl.a.:
§ 1 Föreningens ändamål
Att skapa och vidmakthålla ett nätverk för intresserade av instrumentet viola da gamba och musik skriven för instrumentet. Nätverket skall kunna förmedla såväl information som kontakter mellan föreningens medlemmar.
§ 2 Verksamhet
Föreningen vill göra detta genom bl.a.Att samla människor med intresse för instrumentet viola da gamba och dess musikAtt till medlemmarna distribuera ett nyhetsbrevAtt främst genom medlemsmatrikeln förmedla kontakter musiker emellanFör att uppnå dessa mål håller föreningen information om medlemmar i en elektronisk databas.  Per medlem sparar viNamnAdressE-postadressTelefonnummerI vilket/vilka år medlemskap har betalatsSpelfärdighet enligt medlemmens egen bedömning. Vi använder den här informationen enligt stadgarna för att skapa och distribuera själva matrikeln, skicka nyhetsbrev, information om konsert, spelträff mm till medlemmar, upprätthålla e-postlistan medlemmar@vdgf.se så att medlemmar lätt kan kontakta varandra. Vi lämnar aldrig ut information om medlemmar till icke-medlemmar eller tredjepartsorganisationer. Medlemsdatabasen är lösenordsskyddad och sitter på en dator som är också lösenordsskyddad och inte rutinmässigt nåbar från nätverket.  Matrikeln distribueras som en lösenordsskyddad fil, och lösenordet förmedlas separat till medlemmar. Viola-da-gambaföreningens styrelse antar att, genom att betalar sin medlemskap, ger varje medlem sitt samtycke till att vi fortsätter behålla och behandla informationerna på det här sättet.  Dock är vi glada att erbjuda möjligheten till varje medlem att inte förekomma i matrikeln radera specifik information som t.ex. telefonnummer från databasen. Av praktiskt skäl måste vi åtminstone spara namn och adress eller e-postadress för varje medlem.

HEMSIDAN

www.vdgf.se
Glöm inte att kolla vår hemsida lite då och då, och skicka gärna små och stora bidrag till styrelse. Vi tar gärna in längre och kortare textbidrag – allt från vetenskapliga artiklar till små notiser eller berättelser – och gambarelaterade bilder eller videoklipp.
Skriv till oss i styrelsen när som helst med idéer om verksamhet, eller med små notiser eller berättelser som kan föras in på hemsidan. Därmed blir hemsidan alltmer den naturliga platsen för oss att ”umgås” från våra olika håll. Vi vill göra den till en levande sida som visar på olika sätt att vi är en grupp människor som delar ett intresse för viola da gamban.

SMÅTT OCH GOTT

Berätta gärna om roliga stunder och händelser i era gambaliv! Hemsidan blir väldigt pigg och glad av att kunna användas för att dela erfarenheter. Mejla gärna till styrelsen med allt ni kan dela med er!
Här delas ett par ögonblick från gambalivet hos ordförande Jeanette och maken Christopher. 
GOTT kan det bli när man blir kontaktad av en belgisk gambist som kommer till Sverige lite då och då för kurs i svensk folkmusik. Ni kan knappt ana hur god den belgiska chokladen var som vi fått njuta av. Detta som tack för de gånger vi lånat ut en gamba till henne!
SMÅTT YRSEL kan man nästan få av att spela gamba på 22:a våningen! Detta gjorde vi i Melbourne, Australien i somras (det var vinter där). Vilket privilegium det blev för oss att spela i en fantastisk postmodern våning tillsammans med några av Australiens toppspelare (lite skrämmande också för den delen – amatörer som vi är!) Genom att ta kontakt med gambaföreningen i Australien och höra oss för, fick vi träffa och spela med underbara människor i Melbourne, Sydney, Christchurch och Auckland (de två senare på Nya Zeeland). Detta rekommenderar vi starkt!

Förresten kände vi oss som de första i vår förening som spelat gamba på 22:a våningen, men det var vi inte alls. Keren hade givetvis redan spelat i exakt samma läge!

SMÅ GODA TIPS

Förutom fina sommarkursen i Bargemon (se under ”Välkomna, alla nya medlemmar”) så finns det mycket härligt man kan göra på olika håll. Allan Fagerlund tipsar om denna renässanskurs i Danmark.

Från medlemmarna Mary och Staffan i Linköping har vi fått höra att de har en häftig gambavår och sommar inbokad! Den inkluderar:

Och era äventyr? Berätta gärna! Vi samlar gärna in information om olika sommarkurser till hemsidan, och efteråt samlar vi gärna in era reflektioner/rekommendationer!

Med bästa kommande vårhälsningar från styrelsen genom
ordförande Jeanette.